Učenički glas protiv nasilja

Датум: 06. Jul 2018 11:22 Категорија: 2018

Učenici i radnici Tehničke škole Despotovac deo projekata organizacije "Svet reči"

Drugu godinu zaredom, Tehnička škola učestvuje u projektima Udruženja građana "Svet reči" iz Velike Plane koje se bavi povećanjem svesti mladih o problemima u srpskom društvu. Posle uspešnog učešća u projektu "Mladi protiv korupcije", ove godine su naši učenici i njihovi mentori, pedagog škole Marijana miladinović Jovanović i profesor pravne grupe predmeta Ivan Miletić učestvovali u dva projekta "Pet do dvanaest! Dok ne bude kasno!" protiv porodičnog nasilja i "Vršnjačkom edukacijom protiv digitalnog nasilja".
Projekat je realizovan u više faza, najpre učešćem mentora i učenika Bojana Bogdanovića, Mirande Dervišaj i Bojane Bojović na obuci u Velikoj Plani, zatim radionicama koje su realizovane u svim odeljenjima naše škole, a kruna saradnje je bila tribina koju su u našoj fiskulturnoj sali 30. maja zajednički održali direktor škole Dobrica Stojanović, učesnici projekta i naši cenjeni gosti. 
Jelena Zlatkova autorka i koordinatorka projekta je predstavila projekat koji se sprovodi u 10 opština i 12 škola, govoreći o potrebi da naučimo da prepoznamo decu i mlade koji žive u porodicama u kojima je prisutno nasilje i načinima na koje možemo da im pružimo podršku, a volonter "Sveta reči", Andrija Pantić, je govorio o ličnom životnom iskustvu i uticaju situacije nasilja na formiranje lilčnosti adolescenta.
 



Projekat je završen simboličnom akcijom puštanja balona u pet do dvanaest 18. juna koju su realizovali učenici koji su i izneli ceo projekat.