Takmičenje "Slavagastro"

Датум: 27. Decembar 2019 08:28 Категорија: 2019

Tehnička škola Despotovac je i ove godine učestvovala na 24. festivalu - takmičenju "Slavagastro" 2019. godine pod okriljem "Sacen internacional" u hotelu palas u Beogradu.  Ekipu kuvara predvodili su učenici kuvari 3. razreda Kristina Ilić, Jelena Blagojević, Miljana Stojanović. Kao i Aleksandar Radisavljević i Đorđe Rajić učenici prvog razreda.  Sve pod vođstvom i nadzorom njihovog mentora profesora kuvarstva Dejana Novakovića. Kao i ranijih godina sto je bio ukrašen starinskim stolnjacima, čergama, drvenom sofrom, sa buklijom svećom i kadeonicom jer smo predstavljali slavu iz resavskog kraja na resavsko vlaški način. 
Ovaj put je bilo servirano 36 jela koje je žiri zahtevao pri pcenjivanju a to su sldeća jela: Bobove i svinjske pihtije, pasulj prebranac, punjene suve paprike sa pasuljem sarme punjene krompirom  komplet lepinja na resavsko vlaški način,  orasnice, puslice žuta torta  i mnoga druga jela koja su ušla u ocenjivanje.  Žiri koji je bio  sa visoke hotelijerske škole je odlično ocenio radove serviranje i postavku stola tako da su došle sledeće nagrade: Škola je osvojila zlatnu medalju i slavsku povelju svih pet učenika je osvojilo po zlatnu medalju,  a  Dejan novaković je nagrađen od sacen internacional federacije slavskom poveljom, zlatnom medaljom i zlatnim peharom kao nagrada za očuvanje tradicije resavsko vlaških slava i serviranje te hrane na starinski način što smo i mi uradili sve u zemljanim posudama i na drvenim v podmetačima.  Takođe na okruglom stolu koji je trajao dva sata pre početka takmičenja profesor kuvarstva Dejan Novaković je držao predavanje o srpskim slavama sa osvrtom u resavskom kraju.  
Takođe napomenuli bi da je u godišnjem katalogu sacen internacionala koji izlazi na dan festivala i takmičenja škola dobila stranu da predstavi svoje đake i školu.